Στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Φύση και θρησκεία» και «Λέσχη Φωτογραφίας» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη από Παρασκευή 16/3/2018 έως Δευτέρα 20/3/2018 . Συμμετείχαν μαθητές της Α’ και Β ’ τάξης του Λυκείου μας, με αρχηγό την Πετρίδου Αρτεμισία και συνοδούς τις καθηγήτριες: Ντεμιρτζή Ελένη, Μαρίτζου Γεωργία, Μοιρασγέτη Αγλαϊα και Μολασιώτη Θεολογία.

 

1Η ΜΕΡΑ

Ανηφορίσαμε  από το ενετικό λιμάνι στην 25ης Αυγούστου. Εκεί βρίσκεται ο ναός του Αγίου Τίτου του 961 μ.Χ.. και η βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και το ωραιότερο κτίριο της πόλης, η Λότζια, η  Λέσχη των Ενετών ευγενών κάποτε, που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο. Από εδώ έως τα Λιοντάρια, την πλατεία Ελ. Βενιζέλου δηλαδή με το σιντριβάνι-κρήνη του Μοροζίνι, και σε όλο το σύμπλεγμα πεζόδρομων που την περιβάλλουν   το Ηράκλειο μας αποκάλυψε τη ζωντάνια του: ρακάδικα, μπαράκια, καφέ, events, χορευτικές βραδιές…

   

2η ΜΕΡΑ

Νωρίς το πρωί φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Εκεί μας περίμενε η ξεναγός μας αλλά και ο κ. Gareth Owens ελληνοβρετανός καθηγητής, αυτή την περίοδο υποδιευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης, υπεύθυνος (και διδάσκων) του προγράμματος Erasmus+(/Socrates) και διδάσκων Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Ο κ. Owens είναι  γνωστός για τη συμβολή του στη σπουδή της Γραμμικής Β΄ και για τις προσπάθειές του να συντονίσει επιστήμονες που εργάζονται στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α.  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μάθαμε από την ξεναγό μας πολλά για τον τρόπο ζωής των Μινωιτών. Ο κ. Owens, με πολλή αγάπη για τη δουλειά του και τους νέους ανθρώπους και … με αρκετή δόση χιούμορ, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών.

   

       

Μαζί επίσκεφθήκαμε στη συνέχεια το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου θαυμάσαμε τα εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, αγγεία, σκεύη, ειδώλια, το αρχείο πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής και κυρίως το δίσκο της Φαιστού, μιας και αυτός στάθηκε αφορμή να τον συναντήσουμε. Οι συμβουλές του κ. Owens   θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστες…

   

   

Μια ομάδα μαθητών μας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο»,  που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» τα τέσσερα τελευταία χρόνια (2014-2018). Φέτος, σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου και με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου,  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου στις 17-18 Μαρτίου 2018. Η φετινή θεματική που απασχόλησε τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Συκεών ήταν ‘Ο Χρόνος’ με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ Μαρίτζου Γ. Και Πετρίδου Αρ.  Εκεί βρεθήκαμε όλοι  για να πρακολουθήσουμε τις  εργασίες τους και επιβραβεύσουμε την προσπάθειά τους. Μπράβο σε όλους!!

Το ίδιο βράδυ είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στο χώρο του ξενοδοχείου παραδοσιακούς χορούς και αυθεντικά κρητικά τραγούδια.

    

3η ΜΕΡΑ

Πρωί πρωί επισκεφθήκαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά

Στο δρόμο προς τα Χανιά σταματήσαμε στο Φόδελε, στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Η πλατεία του χωριού προσφέρεται για ξεκούραση και δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να χαλαρώσει δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να μας προσφέρουν απλόχερα οι κάτοικοι του χωριού παντενόστιμα πορτικάλια, μια και μόλις ξεκινούσε η ετήσια «Γιορτή πορτοκαλιού».

   

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Βρίσκονται σε μια έξοχη τοποθεσία επάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων. Οι δύο τάφοι, ο ένας αντικριστά στον άλλο, βρίσκονται μέσα σ’ ένα πανέμορφο πάρκο, ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι η πανοραμική θέα. Εκεί, στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου, είχαμε την τύχη να περευρεθούμε στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Κεντρικός ομιλητής ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Cristophe Chantepy.

  

Τελικός προορισμός της εκδρομής μας τα πανέμορφα Χανιά. Κάθε στενό και έκπληξη, κάθε βόλτα και εμπειρία. Σταθήκαμε δίπλα στον φάρο του λιμανιού , το ενετικό έργο του 16ου αιώνα, που θυμίζει καρτ-ποστάλ. Θαυμάσαμε αξιοθέατα σημαντικά, όπως το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν Μπέη ή Γιαλί Τζαμίσι, το ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι, τη Σπλάνζια -τον παλιό τουρκομαχαλά που διατηρεί το χρώμα του- το Κουμ Καπί (Ακτή Μιαούλη). Εδώ διαπιστώσαμε γιατί η κρητική κουζίνα έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο….

     

4η ΜΕΡΑ

Το ταξίδι μας στην Κρήτη έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο: με την επίσκεψη στο CRETAquarium. Το ενυδρείο,  αναπαριστώντας τη θαλάσσια μεσογειακή ζωή με σύγχρονους τρόπους και μέσα,  προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα και  πληροφορεί  το κοινό σχετικά με την ποικιλότητα των μεσογειακών ειδών και βιοτόπων.

     

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του αξέχαστου ταξιδιού και ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε τόσο όμορφες εμπειρίες!!

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Ντεμιρτζή Ελένη

Μαρίτζου Γεωργία

Μοιρασγέτη Αγλαϊα

Μολασιώτη Θεολογία