Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε το χωριό Ράχη στον νομό Πιερίας. Η εκπαιδευτική εκδρομή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας, με σκοπό να μάθουμε για την παρασκευή του τσίπουρου και του κρασιού.

 

Αρχικά, πήγαμε στο αποστακτήριο Κατσαμάγκα όπου με πολύ καλή και φιλική διάθεση μας έδειξαν πώς φτιάχνεται το τσίπουρο. Μας εξήγησαν την απαιτούμενη διαδικασία, δηλαδή την τοποθέτηση των σταφυλιών μαζί με νερό σε ένα μεγάλο βραστήρα κάτω από τον οποίο καίει φωτιά. Στη συνέχεια, οι υδρατμοί που παράγονται ψύχονται και έτσι δημιουργείται το τσίπουρο, το οποίο είχαμε στη συνέχεια την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Τέλος, τα σταφύλια αφαιρούνται από το βραστήρα μέσα από ένα ειδικό σωλήνα.

Το συγκεκριμένο αποστακτήριο παράγει μόνο του το ρεύμα που χρειάζεται για την παραγωγή με μια γεννήτρια νερού. Η δύναμη του νερού από το βουνό γυρνάει τον τροχό και δίνει ρεύμα στον τόπο εργασίας των εργατών.

Έπειτα πήγαμε στο οινοποιείο «Κούρτη» στη Ράχη, για να μάθουμε για την παραγωγή, την εμφιάλωση και την παλαίωση του κρασιού. Ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε ότι αυτοί παράγουν βιολογικά κρασιά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ώστε να είναι καλύτερη η ποιότητα των σταφυλιών. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι εμφιαλώνουν συγκεκριμένο αριθμό μπουκαλιών κάθε χρόνο και ότι, ακόμη κι αν τα σταφύλια δεν είναι αρκετά για μια μεγάλη παραγωγή, δεν θα αγοράσουν άλλα, παρά μόνο αυτά που έχουν. Τέλος, το κρασί ωριμάζει για μερικούς μήνες σε μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές, οι οποίες έχουν μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, κατάλληλη για τη διαδικασία.

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, επισκεφτήκαμε το πολιτιστικό σύλλογο της Ράχης « Τα Πάτρια» όπου και μας φιλοξένησαν τις μεσημεριανές ώρες. Εκεί φάγαμε και, αφού ακούσαμε δύο λόγια από τους υπεύθυνους του συλλόγου και τον Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Κίτρους – Πιερίας κ. Παύλο Ντούρο, μας δώρισαν από ένα μπουκαλάκι κρασί του οινοποιείου «Κούρτη».

Τελευταία στάση πριν επιβιβαστούμε στο λεωφορείο ήταν στο σπίτι του διευθυντή του 1ου ΓΕ.Λ. Συκεών κ. Ντούρου, όπου μας υποδέχθηκε και μας κέρασε η μητέρα του. Έτσι έκλεισε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδρομή την οποία όλοι ευχαριστηθήκαμε!

 

Επιμέλεια: Αναστασία Ιωαννίδου, Κούτλα Βασιλική

Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Καραπατσιάς