Λίγα λίγια για τον καλλιτέχνη: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 ? 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός, που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης. Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία. Συνήθισε να αφήνει τα έργα του ημιτελή.

Λίγα λόγια για τον πίνακα: Ο Λεονάρντο ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα το έτος 1503 ή το 1504 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Αφότου ασχολήθηκε επί τέσσερα χρόνια με το έργο, το άφησε ημιτελές. Είναι γνωστό πως αυτή ήταν μια συνήθης συμπεριφορά του Λεονάρντο ο οποίος, αργότερα, μετάνιωσε που “δεν ολοκλήρωσε ποτέ ούτε ένα έργο”. Θεωρείται πως συνέχισε να ασχολείται με τη Μόνα Λίζα για τρία χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και πως την ‘τελείωσε’ λίγο πριν πεθάνει το 1519. Ο πίνακας πήρε το όνομά του από τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, μέλος της οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Ήταν παραγγελία για το καινούριο τους σπίτι και για να γιορτάσουν τη γέννηση του δεύτερου γιου τους, Αντρέα. Διάφορες εναλλακτικές απόψεις έχουν εκφραστεί σχετικά με το θέμα. O Σίγκμουντ Φρόυντ πίστευε πως το περιώνυμο μειδίαμα της Μόνα Λίζα ήταν αποτέλεσμα ανάκλησης ανάμνησης της μητέρας του Λεονάρντο. Άλλες προτάσεις για την ταυτότητα της εικονιζόμενης γυναίκας είναι: η Isabella από τη Νάπολη, η Cecilia Gallerani, η Costanza d’Avalos, Η Δούκισσα της Francavilla?, η Isabela Gualanda αλλά και ο ίδιος ο Λεονάρντο.
Χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει σαφές αν η γυναίκα χαμογελάει ή όχι. Η χωρίς δόντια τελειότητα …Η Mona Lisa είναι γνωστή για την τελειότητα και το μυστήριό της. Ο Αμερικανός ειδικός τέχνης και μερικής απασχόλησης οδοντίατρος, Joseph E. Borkowski πιστεύει πως η γυναίκα είχε χάσει πολλά δόντια. Ο ίδιος κατάφερε να βρει σημάδια γύρω από το στόμα της Mona Lisa κοιτώντας στη μεγεθυμένη εικόνα του αριστουργήματος. Η έκφραση της είναι κοινή στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα μπροστινά τους δόντια και μια πιο κοντινή ματιά στην περιοχή των χειλιών της φανερώνει ένα σημάδι που είναι πιθανό να προήλθε από την επιβολή έντονης δύναμης.