Χάσατε την υπερσελήνη του Οκτωβρίου; Δεν πειράζει. Έρχεται η νέα υπερσελήνη του Νοεμβρίου που θα είναι μεγαλύτερη και υπόσχεται? μεγάλες συγκινήσεις στους αστροφίλους αλλά και στον απλό κόσμο.

Το φεγγάρι θα φτάσει τόσο κοντά στη Γη στις 14 Νοεμβρίου που η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο ήταν πίσω στα 1948.

Η υπερσελήνη που μας έρχεται, θα εμφανιστεί σχεδόν 30 φορές πιο φωτεινή και 14 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό, τι μια κανονική πανσέληνο. Το φαινόμενο αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμα της φάσης του στις 14 Νοεμβρίου.

«Αυτή η πανσέληνος δεν θα είναι μόνο η πιο κοντινή και η πιο λαμπρή υπερσελήνη του 2016, αλλά και η μεγαλύτερη από το 1948, είπε στο Space.com, ο Bob Berman, αστρονόμος στο κοινοτικό Παρατηρητήριο Slooh. Η Σελήνη θα έρθει πάλι τόσο κοντά στη Γη πάλι στις 25 Νοέμβρη του 2034, σύμφωνα με τη NASA.

 

Τι είναι η υπερσελήνη

Στην αστρολογία υπερσελήνη λέγεται μια πανσέληνος ή μια νέα Σελήνη που συμπίπτει με ένα κοντινό πλησίασμα της Σελήνης στην Γη, την περίγειο (Perigee). Η απόσταση του φεγγαριού διαφέρει από μήνα σε μήνα αλλά βρίσκετε κάπου ανάμεσα στα 354.000 km και 410.000 km.

Ο Δρ. James Garvin, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Επιστημονικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA αναλύει τον ορισμό:

«Υπερσελήνη είναι η κατάσταση κατά τη οποία το φεγγάρι είναι ελαφρώς πιο κοντά στη Γη στην τροχιά του από ότι κατά μέσο όρο, και αυτό το αποτέλεσμα είναι πιο αξιοπρόσεχτο όταν συμβαίνει την ίδια στιγμή με την πανσέληνο.

Έτσι, το φεγγάρι ενδέχεται να φαίνεται μεγαλύτερο παρόλο που η διαφορά στην απόστασή του από τη Γη είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό τέτοιες φορές.

Ονομάζεται υπερσελήνη επειδή είναι μια πολύ αξιοπρόσεχτη ευθυγράμμιση που σε πρώτη ματιά θα φαινόταν να έχει κάποια επίδραση.
Το «υπερ» στην υπερσελήνη είναι πραγματικά απλά η εμφάνιση της κοντινότερης ύπαρξης της Σελήνης?» (ΝASA)

Ο όρος «υπερσελήνη» επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. 

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο έχουμε Ήλιο, Γη και Σελήνη σε πλήρη ευθυγράμμιση.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή. Εννοείται ότι ο ίδιος ο δορυφόρος δεν αλλάζει μέγεθος, αλλά μεταβάλλεται η απόστασή του από εμάς. Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η πανσέληνος της 16ης Οκτωβρίου, ενώ θεαματική θα είναι και η επόμενη της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.