Το Σχολείο μας, για πρώτη φορά, ανταποκρινόμενο στην επιθυμία των μαθητών για μάθηση και ενημέρωση πάνω σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, οργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pourla Recherche Nucléaire) στις 4 Δεκεμβρίου 2019, καθώς και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας LEONARDO DA VINCI στις 6 Δεκεμβρίου 2019.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 43 μαθητές της Β΄ τάξης με αρχηγό τον κ. Καραπατσιά και συνοδούς την κ. Ντεμιρτζή, την κ. Μπουντά και την κ. Μολασιώτη. Η εκπαιδευτική εκδρομή διήρκησε πέντε ημέρες (2-6 Δεκεμβρίου 2019), στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν και άλλες περιηγήσεις-επισκέψεις, όπως στο χειμερινό θέρετρο Σαμονί στη Γαλλία, στο Maison Cailler Chocolaterie στο Μπροκ, στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη, σε μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Γενεύης και του Μιλανου. Ειδικότερα, οι μαθητές ακολούθησαν τη διαδρομή ανάμεσα στους διάσημους αμπελώνες που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCΟ, στην περιοχή του Βεβέ και το κάστρο του Σιγιόν.

cern10

Εικόνα 9 από 9

Στο εργοστάσιο σοκολάτας Cailler, στη μικρή πόλη του Broc, ανακάλυψαν την προέλευση της σοκολάτας, γνώρισαν πώς κατασκευάζονται οι σοκολάτες και δοκίμασαν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που παρασκευάζονται στο Cailler. Πολύ κοντά επισκέφθηκαν ένα τυροποιείο στο Gruyeres, ιστορική μεσαιωνική πόλη με κάστρο και έδρα της παραγωγής του γνωστού τυριού με το ίδιο όνομα, όλα στο Ελβετική περιοχή του Φράιμπουργκ.

Στη Λοζάνη, η περιήγηση ανάμεσα σε πλήθος εκθεμάτων και μνημείων του πάρκου των Ολυμπιακών Αγώνων τους υπενθύμισε το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από ερευνητές που εργάζονται στα πειράματα του κέντρου.

Η περιήγησή τους μέσα σε αυτό το υψηλής τεχνολογίας πολυεθνικό περιβάλλον και η είσοδός τους στο πείραμα ALICE(που είναι από τα πιο μεγάλα) ήταν κάποιοι από τους επιδιωκόμενους σκοπούς

Το πρόγραμμα του ταξιδιού εμπλουτίστηκε με περιήγηση και επισκέψεις σε μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Γενεύης, όπως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, το Μέγαρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ξύλινο επιβλητικό μνημείο της Σπασμένης Καρέκλας, το εμβληματικό σιντριβάνι Ζετντ΄Ο, μέσα στη λίμνη Λεμάν.

Το ταξίδι της επιστροφής προς Ιταλία έγινε μέσα από τις επιβλητικές Άλπεις, σε 2005 μ. υψόμετρο!

Για το τέλος έμεινε ο περίπατος στο κέντρο του Μιλάνου, στο κάστρο των Σφόρτσα, στον καθεδρικό ναό Duomo, στην Σκάλα και στο εμπορικό κέντρο Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ. Ήταν μια βόλτα ανάλογη με το κλίμα των Χριστουγέννων!

Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας LEONARDO DA VINCI, που φιλοξενείται σε ένα παλιό μοναστήρι στο κέντρο του Μιλάνο, είχαν την ευκαιρία να δουν τρένα, πλοία, αεροπλάνα, υποβρύχιο και οτιδήποτε έχει σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογία και των επιστημών.

Εκπαιδευτικές εκδρομές τέτοιας ποιότητας, στοχοθεσίας και επιτυχίας επιβεβαιώνουν ότι η γνώση δεν παράγεται μόνο εντός της σχολικής τάξης. Μαθητές, κηδεμόνες /γονείς και καθηγητές μέσα από μια τέτοια εμπειρία αποκομίζουν ποικίλα πνευματικά, ηθικά και συναισθηματικά οφέλη. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία και να σας συγχαρούμε για την υποδειγματική συμπεριφορά που επέδειξαν τα παιδιά σας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Ευχόμαστε οι μαθητές μας να συνεχίσουν να έχουν τη «δημιουργική περιέργεια» και εσείς να στηρίζετε ανάλογες πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Υπεύθυνοι καθηγητές:
Καραπατσιάς Δημήτρης, Μολασιώτη Θεολογία, Μπουντά Φωτεινή, Ντεμιρτζή Ελένη